Zink-Piritiyon

Çinkonun bir tür türevidir. Yoğun kepek tedavisinde en yaygın kullanılan maddedir, tek başına yeterli olabilmektedir ancak aşırı kepek, yağlı egzama ve sedef gibi kepeğin çok abartılı olduğu durumlarda Selenyum sülfit, Sikloproks olamin veya Disodyum Undesilenamido-MEA sülfosüksinat ham maddeleri ile kombine edilen ürünlerde etkinliğinin çok arttığı ve olumlu bir sinerji oluşturduğu bilinmektedir.

Zink piritiyon, kepeğin sebebi olan hızlı cilt yenilenmesine bağlı olarak gelişen ölü cilt tabakasını eriterek sorunu çözer bu etkisine keratolitik (soyucu) etki denir. Gerek aşırı kabuklanmada gerekse aşırı kepeklenmede asıl sorun mantar olduğu için, Hekzamidin diizetiyonat ve İhtiyol ile birlikte yukarda altı çizili maddeleri de içeren şampuanlar da kullanılmalıdır.

Zink pirition ile yukarda adları yazılı maddelerin kombinasyonu hakkında yapılmış çok sayıda bilimsel çalışma vardır ve tek başına zink pirition kullanımından daha iyi sonuçlar alınmıştır. Saçlı deri sorunlarınız sizi çok rahatsız edecek noktaya gelmişse, çözümün daha çabuk olması için zink piritiyon ile kombine edilmiş şampuanları kullanmanız tavsiye olunur. Ayrıca, zink piritiyonun alışkanlık yapmaması için selenyum sülfit, siklopriroks olamin ya da Huile de cade içeren diğer şampuanlarla şişe bazında dönüşüm yapılması farmakolojik etkiyi arttırır.

Pirokton Olamin

Pirokton olamin, Malassezia globosa adı verilen yaygın bir mantar olan kepek kök nedenini kontrol etmek için ideal kılan mantar önleyici özelliklere sahiptir. Kepeğe karşı aktif bir bileşen olan bu madde, kepeğe neden olan mantarları yok ederek deri veya saçlı derinin yatışmasını sağlar. Deride yağlanmayı önleyerek, sebum salgısını kontrol eder.

Mantar doğal olarak herkesin saçlı derisinde ya da cildinde oluşur, ancak bazı insanlar ürettiği kimyasallara karşı hassastır. Cilt tahriş olur ve vücut, tahriş ediciden kurtulmak ve cildin dökülmesine neden olmak için cildi çabucak sararak reaksiyona girer. Bu işlemi durdurmak, kepeği önlemenin anahtarıdır.

Taze fasulyeye benzeyen bu tropik meyve, bir hyaluronik asit eş değerlisi olup, kendi molekülünün 1000 katı kadar su tutabilen bir tür şekerdir. Güçlü nemlendirici, yumuşatıcı, pürüz giderici, ve cilt yapısını geliştirici, su toplayıcı, yani humektan bir maddedir. Deriyi adeta bir biofilm tabakası gibi kaplar. Karbohidratlar, proteinler, lipitler ve nükleik asitlerle birlikte canlıları oluşturan 4 ana yapı taşından biridir. Hücre içindeki en önemli şeker glükozdur. Bunun nedeni glükozun hücresel enerji metabolizmasındaki rolü ve diğer şekerler için (riboz ve deoksiriboz) temel yapıtaşı olmasıdır.

Hiyaluronik asit (hiyaluronon veya sodyum hiyaluronat) gibi glikozaminoglikanlar , dermiste doğal olarak bulunan humektanlardır. Hiyaluronik asit kendi ağırlığının 1000 katı kadar su çekerek deriyi nemlendirir. Humektanlar (nem/su çekiciler), stratum korneuma penetre olabilen ve burada yüksek oranda su bağlayan, suda çözünen maddelerdir. Atmosferdeki nem oranı %80’in üzerinde olduğunda çevredeki nemi çekerek derinin hidrasyonunu artırırlar. Humektanlar, nemlendiricilerin buharlaşmasını ve sertleşmesini önleyerek ürünün raf ömrünü uzatırlar; bu özellikleriyle kozmetik nemlendiricilerin yapısına sıklıkla ilave edilen popüler içeriklerdir. Humektanlar, stratum korneuma su çekerek hafif şişme sağlarlar; böylece ince kırışıklıklar geçici olarak azalır. Kırışıklık giderici etkisi uzun vadede olmasa da “kırışıklık giderici” olarak piyasaya sunulan kremler ve losyonlar çoğunlukla humektanlara bağlı etki gösterirler.

Hydrolyzed Corn Protein (mısır) / Hydrolyzed Wheat Protein (buğday) / Hydrolyzed Soy (soya) Protein

Bitkilerden elde edilmiş serbest aminoasit karışımıdır. Saç ve sebumda doğal olarak bulunan aminoasit miktarını arttırır. Düşük molekül ağırlıklıdır.
Saça çok iyi nüfuz ederek nemini korur ve sağlıklı görünüm kazandırır.

Doğal Shea Yağı (Butyrospermum Parkii)

Shea yağı hafif yeşilimsi, fil dişi renginde Shea ağacının meyvesinin doğal bir ekstresidir. Shea butter nemlendirici gibi kozmetiklerde sık kullanılan bir üründür.

Özellikleri:

  • Nemlendirir.
  • Antiinflamatuar özellikleri vardır.
  • Doğal Shea yağının yara izlerini, egzemaları, yanıkları, çeşitli döküntüleri, sivilceyi, kuru deriyi, cilt lekelerini, çatlakları,kırışıklıkları ve sedef hastalığında tahrişi azaltıcı özelliği vardır.
  • Doğal Shea yağı doğal bir güneşten koruyucudur. Koruyuculuk düzeyi değişebilmekle beraber SPF 3 civarındadır.
  • Doğal Shea yağı ciltte yağlı bir his bırakmadan kolaylıkla emilir.

Shea yağı son zamanlarda çıkan nemlendiricilerde bulunmaktadır. Ayrıca saç nemlendiricilerinde saçların elektriklenmesi ve kırılmasına engellemek amacı ile kullanılır.

Vitamin E Acetate

Transepidermal su kaybını azaltarak korneumun su tutma kapasitesini arttırır. Güçlü antioksidan ve anti-enflamatuar etkilidir. E vitamini, saçlı deride kan dolaşımını hızlandırır. Saç büyümesini geliştirici ve/veya dökülmesini önleyici etkisi vardır.

Glikosil Seramidler

Derinin üst tabakasını (yani stratum korneumu) bir tuğla duvara benzetebiliriz. Tuğlaların yapışık ve düzenli durması için gereken harç ta seramid’lerdir. Bir üst deri tabakasının koruyucu ve sağlıklı olabilmesi için en az P glikosil seramid içermesi gerekir. Derinin yapısında, su tutma kapasitesinde ve bariyer fonksiyonlarının sağlanmasında anahtar rol oynarlar.

Glikosil Seramidlerin, atopik dermatit, psoriasis (sedef), iktiyozis (çok kuru deri), irritan/alerjik kontakt dermatit, seboreik dermatit ve kuru deride eksik oldukları gözlenmiştir.

Seramid içeren formülasyonların topikal (yani sürülerek) olarak uygulanmasıyla hasarlı deri yeniden yapılandırılabilir.(Choi MJ, Maibach HI. Role of ceramides in barrier function of healthy and diseased skin. Am J Clin Dermatol 2006; 6: S. 215-223) Ünlü dermatolog profesör 2006 yılında bir dergide bu gözlemini yazmıştır.
Glikosil Seramid içeren şampuanlar, losyonlar ve kremler, kimyasal peeling, lazer tedavisi, yüzeysel salisilik asit, yüzeysel ya da içilerek alınan retinoik asit (soyucu akne tedavisi) tedavileri sırasında onarıcı ve nemlendirici yardımcı kozmetik ürün olarak kullanılırlar.

Glikosil seramidleri içeren tüm ürünler bununla birlikte ve deri ve saçlı derinin bariyer (koruyucu) fonksiyonlarının bozulduğu diğer durumlarda da (güneşlenme sonrası, kuru iklim şartları, kimyasal maddelerle temas, sıcak, soğuk vb. olaylarda) onarıcı, deriyi yatıştırıcı ve yeniden yapılandırıcı olurlar.

Sonuç olarak glikosil seramidler cildin bariyer (koruyucu) fonksiyonlarını yeniden sağlayıp, nemlendirerek, hücreler arası yapısını düzenlerler. Unutmayın ki cildimiz, mantomuzdur. En iyi nemlendiricilerde gerek yüz kremi gerekse saç bakım ürünlerinde ve vücut losyonlarında mutlaka glikosil seramidler bulunmalıdır.

Gliserin

Gliserin kozmetikte ve kişisel bakım ürünlerinde esas olarak cildin pürüzsüzlüğünü ve nem içeriğini geliştirmek için kullanılır. Doğal bir yumuşatıcı ve nemlendiricidir (cilde nem çeker) ve cilt üzerinde serinletici bir etkisi vardır. Bitkisel gliserin, cilt tahrişini yatıştırmaya, enfeksiyona karşı korunmaya ve yara iyileşmesini desteklemeye yardımcı olarak daha iyi cilt sağlığına yol açabilir. Çalışmalar, gliserin içeren ürünlerin uygulanmasının cildinizi tahriş edici ve mikroplara karşı koruyabileceğini ve ayrıca iltihaplı veya yaralı cildi yatıştırmaya çalıştığını göstermiştir . Bitkisel gliserin, cildinizi rüzgar ve soğuk gibi unsurlardan korumak için bir engel görevi görebilir.

Malassezia furfur (pityrosporum ovale) a karşı kuvvetli aktivite gösteren bir aktif maddedir. Oldukça etkili soyucu (anti-dandruff) özelliği sayesinde kepek ve kabuk oluşumuna eğilimi olan saçlı deri veya vücut için üretilen şampuanlarda kullanılmaktadır.

BASF Kimya ürünüdür.

Pantenol (Provitamin B5)

Nemlendirici etkilidir. Kıl gövdesine penetre olarak korteksin nem içeriğini arttırır. Saçlı deride de nemlendirici etki yaparak hassas saç derisini yatıştırır; doğal bir koruyucu ve nemlendirici film tabakası oluşturur.  (Nemlendirici / koruyucu etki).Güçlü antioksidan etkilidir. Şampuan, losyon ve kremlerin içeriğinde bulunan Provitamin B5, saçlı deri ve saç kılını serbest radikallerin (güneş ışınları, sigara dumanı, hava kirliliği, egzoz dumanı) zararlı etkilerinden korur. (Anti-oksidan etki) Hasarlı, işlem görmüş cildi veya saçı onarır. (Yapılandırıcı ve güçlendirici etki) Saç kılının yapısında bulunan keratin sentezi için gerekli temel bir vitamindir. (Temel vitamin)

Panthenol kozmetik preparatlarının hemen hemen her çeşidinde uygulanır. Saç, cilt ve tırnaklara bakım yapar. Modern kozmetikteki trend, terepatik etkililik sağlayan maddeleri içeren formülasyonlardır. Bölgesel olarak uygulanan Panthenol’ün etkisi bir çok çalışmada teyid edilmiştir. D-Panthenol, Vitamin B5 olan Pantothenic asidin biyolojik olarak kararlı, aktif bir formudur. İnsan ara metabolizmasında anahtar rol oynayan D-Pantothenic asidin provitaminidir. Vitamin B5’in eksikliği dermatolojik olarak hastalıklara sonuç verebilir.

Ciltteki rolü; Derin nüfuz eden nemlendiricidir, epitelizasyonu uyarır, yara iyileştirici ve anti-enflamatuar etki.

Saçtaki rolü; Uzun süre dayanan nemlendiricidir, saçı zarar görmekten korur, kalınlaştırır, matlığını ve parlaklığını düzeltir.

Tırnak bakımındaki rolü; Hidrasyonu (su tutma) düzenler, esneklik verir.

Bölgesel olarak uygulanan Pantenol, cilt tarafından emilir ve patotenik aside dönüşür. Panthenol içeren bir krem ciltte U.V ışınları nedeniyle oluşan kızarıklıkları engeller.  % 5 Panthenol içeren bir kremin ciltteki yaraları 0’a kadar iyileştirdiği saptanmıştır.  Cilde düzenli olarak uygulanan Panthenol içerikli bir krem, losyon ya da şampuan,  kuru cildin nem içeriğini düzeltir. Yüksek su içeriği saçı, tarama, fırçalama, kurutma ve permanın sebep olduğu zararlardan korur.

Katyonik kondisyoner madde. Saçın ıslak ve kuru taranabilirliğini kolaylaştırır. Taramanın saça vereceği hasara engel olur.

Kozmetiklerde cilt üzerinde gerginliği azaltıcı ve yumuşama sağlama özelliği vardır, yüzey aktiflerden gelen cilt üzerindeki iritasyonu azaltmak için kullanılır. Jölede % 1-5, şampuanda % 0,5-5, kremlerde % 5-10, güneş sütünde % 5-10 oranında kullanılmaktadır.

Kaşıntı önleyici ve kepek soyucu bir maddedir. Ciltte gözeneklerde biriken ölü hücreler ve yağla tıkanmayla oluşan akne, sivilce gibi olumsuzluklara karşı iyi bir mücadelecidir. Salisilik asit ölü hücrelerin soyulmasına yardımcı olarak cildin yenilenmesini sağlar ve ölü hücrelerin yerleşmesine engel olur. Ciltte gözeneklerde biriken ölü hücreler ve yağla tıkanmayla oluşan kepek, akne, sivilce gibi olumsuzluklara karşı iyi bir mücadelecidir. Meyve ve sebzeler salisilik asidin doğal kaynaklarıdır, meyveler зok miktarda salisilata sahiptirler, цzellikle зilek, kiraz gibi meyveler. Bazı ot ve baharatlar oldukзa yьksek miktarda salisalata sahiptir.

Hassas Ciltleri Korur, cildin yağ dengesini ayarlar, sebum salgısının kontrolünü sağlar. Anti-mikrobiyal, anti-septik etkiye sahiptir. Yağlı ciltlerde yağın giderilmesinde etkilidir.

Saçlı deride yağlanmayı, sebum salgısını kontrol etmeye yardım eder, hassas cildi korur.