17.12.2019

Shea Yağı Nedir?

Shea yağı, Afrika shea ağacının fındıklarından elde edilen yağdan yapılmaktadır. Nemlendirici olarak faydalı kılan özelliklerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Vücut sıcaklığında kolay emilir,
  • Cildinizdeki önemli yağları koruduğu için cilt bariyeri olarak işlev görür,
  • Cilde hızlı bir şekilde nüfuz eder.

Egzama

Egzama, tüm dünyada en yaygın cilt rahatsızlıklarından biridir. Ulusal Egzama Derneği’ne göre, Amerika’da 30 milyondan fazla insan egzamanın herhangi bir çeşidine sahiptir. Bu egzama türleri;

Tüm dünyada egzama türleri arasında en yaygın olan atopik dermatitin belirtileri ise aşağıdaki gibidir:

  • Kaşıntı
  • Kabuklanma
  • Sızı
  • Kuru veya pullu bir cilt yapısı
  • Şişmiş veya iltihaplı cilt

Atopik dermatit için şu anda herhangi bir kesin tedavi yöntemi olmasa da, egzama belirtileri uygun bakım ve nemlendirme ile yönetilebilir.

Egzama, Shea Yağı ile Nasıl Tedavi Edilir?

Shea yağı da egzama tedavisinde diğer nemlendiriciler gibi kullanılabilir. Duştan veya banyodan sonra yumuşak, emici bir havluyla egzamalı bölge hafifçe kurulanmalıdır. Birkaç dakika sonra egzama olan bölgelere shea yağı içeren nemlendirici sürülmesi tavsiye edilmektedir.

Kansas Üniversitesi tarafından 2009 yılında yapılan bir çalışmada, shea yağının egzamayı tedavi etmek için önemli bir seçenek olduğunu ortaya koyuldu. Orta derecede egzama vakası olan bir hastaya günde iki kez olmak üzere, birincisinde vazelin, ikincisinde ise shea yağı kullandırıldı. Çalışmanın başlangıcında, hastanın egzamasının ciddiyeti 3 numara olarak değerlendirilmekteydi, vazeline kullanılan bölge, 2 numaraya düşürülürken, shea yağı kullanılan bölge, 1 numaraya düştü. Shea yağı kullanılan bölge oldukça pürüzsüz bir görünümdeydi.

Shea Yağının Yararları

Shea yağının, çeşitli tıbbi yararlara iyi geldiği kanıtlanmıştır. Bu yüzden shea yağı hem oral hem de topikal olarak dermatologlar ve diğer tıp uzmanları tarafından sık sık egzama hastalarına önerilmektedir.

Topikal olarak uygulandığında shea yağı, cilt üzerinde koruyucu bir tabaka görevi üstlenir ve cildin birinci tabakasındaki su kaybını önleyerek, diğer tabakalardaki nem oranını arttırmaktadır.Shea yağı kozmetik endüstrisinde de antioksidan, yaşlanma karşıtı ve iltihap önleyici özellikleri nedeniyle yıllardır firmalar tarafından tercih edilmektedir.